Ook bij het bankbedrijf in België grijpt ING dieper in. Daar komen tot 2015 door natuurlijk verloop 1000 banen te vervallen, met 150 miljoen euro aan besparingen tot gevolg. Beide ingrepen komen bovenop de reorganisaties die ING vorig jaar aankondigde bij zijn verzekeringspoot en zijn commerciële bankbedrijf, en waarbij in totaal 2350 banen verloren gaan
ING zag de nettowinst vorig jaar met bijna een derde afnemen tot 3,9 miljard euro. Het onderliggend resultaat voor belastingen, dat doorgaans als vergelijkend cijfer wordt gebruikt, nam met ruim 7 procent af tot 3,5 miljard euro. Vooral bij het bankbedrijf daalde de winst sterk, met 22 procent tot 3,2 miljard euro. De verzekeringstak boog een verlies van 325 miljoen euro in 2011 om in een winst van 311 miljoen euro.
Overgangsjaar
Topman Jan Hommen sprak in een toelichting van ,,een overgangsjaar” voor ING. De nadruk lag sterk op de voorbereiding van het bank- en het verzekeringsbedrijf op een zelfstandige toekomst. Voor die operatie kreeg het bedrijf wel meer tijd van de Europese Commissie, die de opsplitsing verplicht stelde omdat ING staatssteun heeft ontvangen.
De resultaten zijn volgens Hommen goed overeind gebleven, ,,ondanks de schuldencrisis in Europa en het zwakke economische klimaat dat in heel 2012 aanhield”. De topman zei dat de marktomstandigheden voor ING in 2013 ,,uitdagend” blijven. Hij sprak geen concrete verwachtingen uit voor het lopende jaar.
In het laatste kwartaal van 2012 boekte ING een onderliggende winst voor belastingen van 455 miljoen euro. Daar stond een jaar eerder nog een verlies van 849 miljoen euro tegenover. Het nettoresultaat steeg in het vierde kwartaal met ruim een vijfde tot 1,4 miljard euro.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl